7 rodzajów miodu, które mogą silne właściwości lecznicze. Działają lepiej niż leki.
1 436
Miód to drogocenne złoto darowane nam od natury. Wspomaga nie tylko walkę z przeziębieniem, ale korzystnie wpływa również na serce, układ krwionośny, a nawet leczy wrzody żołądka. Jednak podstawową kwestią, nad którą należy się przez chwile zatrzymać jest to, jaki rodzaj miodu będzie najkorzystniej wpływać na poszczególne schorzenie.
Drogocenne właściwości miodu znane są nie od dziś. Wzmacnia on i oczyszcza organizm. Dostarcza on także cennych składników odżywczych oraz dba o naszą urodę. Niektóre rodzaje miodu wspomagają również leczenie konkretnych dolegliwości. Dzięki tym wskazówkom wybierzecie odpowiedni miód dla siebie.
Jaki miód wybrać na daną dolegliwość?
1. Miód gryczany
działa oczyszczająco
wspomaga leczenie schorzeń krążeniowych, szczególnie na tle miażdżycowym
jest pomocny w walce z osłabieniem wzroku, słuchu i pamięci
dobry na niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza
2. Miód rzepakowo-gryczany
Łączy właściwości miodów rzepakowych i gryczanych:
zawiera duże magnezu, który łatwo wchłaniany jest przez organizm, co stawia go na pierwszym miejscu do stosowania w diecie antynowotworowej
pomocny jest również w chorobach słuchu, osłabieniu koncentracji oraz pamięci
3. Miód malinowy
zapobiega i leczy grypę oraz przeziębienia,
działa przeciwgorączkowo
zapobiega miażdżycy
jest używany w leczeniu infekcji bakteryjnych i wirusowych
Comments are closed.