Samo zdrowie, rewelacyjny smak – Kapusta kiszona w 3 dni z przepisu mojej babci.

Kapusta kiszona to poszatkowana kapusta, która poddawana jest procesowi fermentacji.

To zdrowy produkt, ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego, które wpływają korzystnie na stan zdrowia człowieka. Jakie korzyści daje spożywanie kapusty kiszonej? Jak przygotować kapustę kiszoną w 3 dni? Podpowiadamy poniżej.

Zalety spożywania kapusty kiszonej

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, spożywanie jej wspomaga procesy trawienia oraz układ pokarmowy. Wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.  Korzystnie wpływa na układ krążenia oraz serce. Jednocześnie poprawia stan skóry.

Bogata jest w witaminy: C, B, A, K. Zawiera magnez, potas, żelazo, wapń, jak i kwas mlekowy. Kapusta kiszona jest też źródłem błonnika. W 100 gramach kapusty kiszonej znajduje się aż 70 g kwasu askorbinowego. To dzienna norma dla każdej osoby dorosłej.

Jak przygotować kapustę kiszoną?

Przepis, który podam za chwilę, pochodzi z książki kucharskiej mojej babci. Do przygotowania jej, potrzebujesz:

  • słoik 3 l – 1szt,
  • świeżą kapustę – 2,5 kg,
  • marchewka – 1 szt,
  • liście laurowe – 3 szt
  • woda – 0,5 l
  • sól – 2 łyżeczki,

Sposób przygotowania

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!