Pyszna rolada z boczku – lepiej zapisz przepis, w sklepie takiej nie kupisz.

Oto bardzo oryginalny przepis na roladkę z boczku.

Przyrządzisz ją piekąc w rękawie. Smakuje świetnie – znakomicie sprawdzi się jako przekąska na święta i imprezy rodzinne. Spróbuj!

Składniki:

  • 1 kg mięsa z boczku
  • cebula
  • jajko
  • sól i pieprz
  • średnia marchew
  • papryka słodka w proszku 1,5 łyżeczki
  • 0,5 łyżeczki czosnku sypkiego
  • 0,5 łyżeczki kminku

Przygotowanie:

Z boczku usuń koniecznie skórę. Pokrój boczek w kostkę i wymieszaj w misce z przyprawami, pokrojoną na drobno cebulką i marchewką (zetrzyj ją na tarce na grubych lub średnich oczkach). Odstaw taką mieszankę na pół godziny, niech mięso przejdzie smakiem i aromatem przypraw.

Po tym czasie marynowania wbij do mieszanki jajko i wymieszaj dokładnie. Włóż uzyskaną mieszankę do 2 rękawów do pieczenia. Zawiń ,,nadzienie” bardzo szczelnie, wypuszczając jak najwięcej powietrza. Piecz mięso w tych rękawach przez godzinę w piekarniku ustawionym na około 170 stopni.

 

Gdy rolady będą stygły, połóż na nie przedmiot o małym ciężarze (do 1 kg) aby trochę je docisnąć. Jak ostygną włóż na parę – paręnaście godzin do lodówki na schłodzenie.

Roladki krój w efektowne plastry i polej ulubionym sosem, np. musztardą.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!