You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Posiada minimalną ilość soli i jest w 80 procentach złożony z węglowodanów. Wcale nie posiada glutenu, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w diecie dzieci oraz osób stosujących specjalistyczną dietę terapeutyczną.
Odmian ryżu jest naprawdę dużo, co sprawia, że każdy znajdzie odpowiednią dla siebie. Ryż jest więc jednym z lepszych produktów w naszej diecie.
Wydawać by się mogło to banalne, w końcu każdy z nas gotował go kiedyś w swoim domu. Jednak można to zrobić zdecydowanie lepiej. W dalszej części artykułu dowiesz się jak cieszyć się zupełnie nowymi walorami smakowymi ryżu po jego odpowiednim przygotowaniu.
Do przygotowania wybornego ryżu będziesz potrzebować:
Na początek umyj ryż. Daj go do głębokiej miski, zalej zimną wodą. Dokładnie wymieszaj rękami, po czym wylej wodą. Czynność powtarzaj, dopóki woda nie będzie czysta.
Oczyszczony ryż zalej zimną wodą i przykryj miskę ręcznikiem papierowym. Odstaw ryż na minimum 2 godziny. Możesz go moczyć również całą noc.
Po upływie wyznaczonego czasu wylej wodę i ponownie umyj ziarna ryżu. Następnie ryż włóż na patelnię bądź w garnku z grubym dnem. Zacznij obróbkę termiczną. Dodaj sól i masło. Przykryj go przykrywką, zdejmij z ognia i odstaw na 30 minut.
Comments are closed.