Klopsiki to jedno z najpopularniejszych dań, także wśród dzieci. Można je znaleźć w kuchniach z całego świata.
A co powiecie na przygotowanie klopsików mięsnych i klopsików ziemniaczanych w jednym daniu?
Twoje dzieci jak i reszta rodziny z pewnością będzie zachwycona takim pomysłem. Danie wygląda nie tylko apetycznie, ale też ładnie się prezentuje na stole. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem.
Klopsiki z kulkami ziemniaczanymi
Przygotowanie takiego dania nie wymaga skomplikowanych składników, ani wiele czasu. Wypróbujcie ten przepis na niedzielny obiad, a gwarantujemy, że zniknie od razu z talerzy.
Składniki na klopsiki
- mięso mielone wieprzowe (400 g)
- cebula (1 sztuka średniej wielkości)
- jajko (1 sztuka)
- bułka tarta (4 łyżki stołowe)
- pieprz, sól i inne ulubione przyprawy do smaku
Składniki na kulki ziemniaczane
- puree ziemniaczane (400-500 g)
- masło (1 łyżka)
- jajko (1 sztuka)
- twardy ser (100 g)
- czosnek (8-10 ząbków)
- pieprz i sól do smaku
- olej roślinny
- tymianek
Przygotowanie
Obierz i posiekaj cebulę w drobną kostkę. Dodaj do mięsa. Wrzuć następnie bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą rąk.
Zrób z przygotowanej masy kulki o wielkości trochę większej niż orzech włoski.
Ziemniaki ugotuj z wodzie z dodatkiem soli, odcedź je i zrób puree ziemniaczane. Kiedy przestygną dodaj do nich sól i pieprz, jajko i wymieszaj wszystko dokładnie.
Żółty ser pokrój w kostkę średniej wielkości. Z ziemniaków zacznij formować kulki. Do każdej z nich włóż po kawałku sera.
Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem. Umieść w nim klopsiki i kulki ziemniaczane.
Nasmaruj je z wierzchu olejem. Obierz ząbki czosnku i powkładaj je pomiędzy kulkami. Posyp kulki z wierzchu ziołami i przyprawami.
Danie piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut.
Gotowe kulki i klopsiki podawaj z ulubioną sałatką.
Comments are closed.