„Leniwce” z grzybami – pyszne gorące zapiekanki w kilka minut. Kolacja jak marzenie

Każdy z nas lubi spotykać się ze znajomymi. Zimową wizytę przyjaciół trzeba urozmaicić pysznym jedzeniem.

Dziś polecamy przepis na szybkie zapiekanki – leniwce. Do ich przygotowania nie potrzeba wyszukanych składników, mimo to są bardzo smakowite. Przygotowane wcześniej można w dowolnej chwili włożyć do piekarnika i podawać na ciepło.

Mają wtedy chrupiącą skórkę, ale zachowują miękkość w środku. Można także upiec je z wyprzedzeniem i podawać na zimo, np. jako przystawkę.

„Leniwce” z grzybami – przygotowanie

Do przyrządzenia tych zapiekanek potrzebne będzie pieczywo – świetnie pasują tu bagietki, chleb tostowy lub po prostu zwykły pokrojony na cienkie kanapki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowanie zapiekanek rozpoczynamy od posiekania 200g ulubionych grzybów oraz 1 cebuli i przysmażenia ich na dobrze rozgrzanej patelni.

Gdy grzyby zmniejszą swoją objętość, a nadmiar cieczy wyparuje, zdejmujemy je z ognia i przyprawiamy do smaku odrobiną soli oraz świeżo mielonym pieprzem.

W międzyczasie na tarce o grubych oczkach trzemy 100g twardego sera oraz siekamy kilka gałązek ziół wedle uznania. W tym przepisie najlepiej sprawdza się koperek lub zielona pietruszka. Ser i zioła odkładamy na osobny talerz.

Teraz wszystkie składniki łączymy dodając łyżkę majonezu lub śmietany 18%. Opcjonalnie, do nadzienia można także dodać łyżkę masła lub po prostu kanapki cienko nim posmarować. Roztapiające się podczas pieczenia masło, zapewni miękkość kanapek.

Tak przyrządzone nadzienie układamy na chlebie. Pieczemy do zrumienienia, czyli przez ok. 15 minut.

„Leniwce” z grzybami mogą posłużyć nie tylko jako przekąska do piwa na spotkanie ze znajomymi. Będą stanowić też fajną propozycję na ciepłe śniadanie lub kolację.

Spożywane z aromatyczną herbatą imbirową, świetnie rozgrzeją cię w zimowy poranek. Latem, sprawdzą się jako zimna przekąska zabrana na plenerową wycieczkę.

Pamiętaj, aby regularnie zaglądać na naszą stronę! Mamy mnóstwo prostych przepisów, dzięki którym urozmaicisz swoją dietę. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!