Nigdy nie jadłam lepszych naleśników na majonezie wychodzą lekkie, pyszne i delikatne. Nie zrobisz już innych.

Prosty przepis na naleśniki, czyli danie, które uwielbia każdy z nas.

Jest to uniwersalny przepis, do którego możesz dobrać swoje ulubione dodatki. Gdy zrezygnujesz z cukru, naleśniki możesz podawać na słono. Jako nadzienie możesz użyć pieczarek, twarożka, mięsa mielonego lub grillowanymi warzywami.

Składniki:

  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 0,5 litra ciepłej wody
  • 2 jajka średniej wielkości
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Majonez, cukier biały, cukier wanilinowy oraz sól za pomocą miksera albo trzepaczki. Mąkę przesiej do składników i dolej wodę. Ciasto dokładnie wymieszaj.

Dodaj olej i ponownie zagnieć masę. Ciasto odstaw na 20 minut.

Na patelnię wlej niewielką ilość oleju roślinnego i rozprowadź go po całej powierzchni. Niewielką ilość ciasta nanieś na rozgrzane naczynie i uformuj naleśnik.

Smaż naleśniki z obu stron przez około 1-2 minuty. Powinny nabrać złotego odcienia.

Naleśniki możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. dżemem, nutellą, owocami czy też miodem. Gotowe. SMACZNEGO! 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!