Mannik Zebra – efektowne, przepyszne ciasto. Szybko i pysznie. Nie jadłaś jeszcze tak dobrego

Mannik „Zebra”, czyli ciasto, które nie tylko jest bardzo dobrze się prezentujące, ale przede wszystkim odpowiednio smaczne!

Wiele osób uwielbia kaszę mannę, aczkolwiek nie wiele z tych osób wie, w jaki sposób wykorzystać ten produkt do wypieków. Wypieki z wykorzystaniem kaszy manny są nie tylko pyszne, ale również bardzo puszyste i z pewnością przypadną do gustu nawet tym najbardziej wymagającym gustom. Zapraszamy!

Mannik „Zebra”

Do zrobienia tego ciasta będziesz potrzebował następujących składników:

  • jedną szklankę kaszy manny,
  • jedną szklankę mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • dwie szklanki kefiru,
  • trzy łyżki kakao,
  • 90 g masła,
  • jedną łyżeczkę sody,
  • ekstrakt waniliowy do smaku,
  • 1 łyżkę oleju słonecznikowego.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy wlać kefir do miski i dodać do niego sodę, kaszę, jak również mąkę. Następnie należy to wszystko ze sobą wymieszać i odstawić na około trzydzieści minut.

W następnej kolejności trzeba wymieszać miękkie masło z cukrem oraz jajkami i wanilią. Potem trzeba połączyć masę kefirową i wszystko razem ze sobą dokładnie wymieszać. Ciasto należy podzielić na dwie równe części.

Do jednej dodać kakao i wymieszać.

Formę do pieczenia trzeba dokładnie nasmarować olejem słonecznikowym i umieścić w niej ciasto. Ciasto powinno być wlewane na przemiennie, a więc raz jasne, a raz ciemne.

Można również zrobić wzór wykałaczką, jeżeli jest taka potrzeba.

Tak przygotowane ciasto trzeba umieścić w piekarniku na około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!