Sałatka Panna Młoda – delikatna i pyszna. Mój hit na każdym przyjęciu. Obłędny smak

Sałatka o intrygującej nazwie „Panna młoda” należy do nietuzinkowych świątecznych dań, które mimo prostego wykonania jest w stanie zaskoczyć gości lub rodzinę swoim przyjemnym smakiem.

Nazwa po wykonaniu dania zgodnie z przepisem już nie sprawia problemów. Na zewnątrz potrawa będzie przypominała białą sukienkę panny młodej. Delikatny i wyjątkowy smak pozbawiony ostrych przypraw zachęca do wypróbowania receptury. Warto spróbować i się przekonać.

Składniki

  • wędzona pierś z kurczaka- 300g (opcjonalnie gotowany filet)
  • jajka- 4 sztuki
  • śmietankowe serki topione- 2 sztuki
  • ziemniaki- 2 sztuki
  • cebula (najlepiej marynowana)
  • majonez

Przygotowanie

Pokroić kurczaka na dość małe kawałki. Ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natomiast ser i jajka na małych oczkach (osobno białko i żółtko). Dodaj drobno posiekaną surową lub marynowaną cebulę. Ułóż sałatkę warstwowo- każdą z warstw posmaruj majonezem wedle uznania ( kurczak – cebula – ziemniaki – żółtka – stopiony ser – białka jaj)

Sałatka „Panna młoda” jak większość zbliżonych sałatek dodatkowe walory smakowe zyskuje na następny dzień, kiedy wszystkie smaki się połączą.

Dlatego, jeśli to możliwe warto przygotować ją wcześniej, z małym wyprzedzeniem. Po wykonaniu sałatkę można przechowywać w warunkach chłodniczych około 5 dni. Wyjątkowy smak z dużą pewnością spowoduje jej zniknięcie z lodówki dużo wcześniej.

Ta sałatka to doskonała propozycja na przekąskę w rodzinnym czy przyjacielskim gronie.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!