You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Niejeden łasuch z rozkoszą zabierze się za ucztę. Niestety nie zawsze te imponujące kawałki mięsa wychodzą, takie jakbyśmy chcieli. Czasem otrzymujemy efekt odwrotny do zamierzonego.
Istnieją wyśmienite sposoby na radzenie sobie z przygotowaniem równomiernie wypieczonego mięsa, które będzie pyszne i soczyste.
Porcje mięsa bez kości będą strzałem w dziesiątkę. Śmiało więc możemy zabrać się za filet, szynkę bądź polędwicę. Standardowa waga kawałka, którego chcemy upiec, nie powinna przekraczać wartości 2 – 2,5 kg. Większe porcje przypieką się na krawędziach. Mogą się też nie dopiec wewnątrz.
W celu zagwarantowaniu mięsu właściwego aromatu i smaku możemy nadziać go smalcem lub czosnkiem. W przypadku chudego mięsa możemy mieć gwarancję, że marynata cechować się będzie soczystością i miękkością.
Wybornym dodatkiem do wieprzowiny są miód i musztarda. Wołowina z kolei w kombinacji z sosem słodko-kwaśnym i ziołami prowansalskimi smakuje fenomenalnie.
Comments are closed.