You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Któż nie lubi typowo wiosennego dania, jakim jest kalafior z przysmażoną na maśle tartą bułką podany z sadzonym jajkiem i młodymi ziemniakami? Jednak kalafior świetnie smakuje także w mniej tradycyjnych odsłonach. Jedną z nich jest kalafior w serowej panierce.
Podziel kalafiora na cząstki, ugotuj w osolonej wodzie tak, by nie był bardzo miękki. Kiedy uznasz, że jest gotowy, osącz na sitku.
W jednej misce rozbełtaj dokładnie jajka, przyprawy, sól i mąkę, w drugiej tartą bułkę z serem. W gładkiej jajeczno – mącznej masie zanurzaj różyczki kalafiora, a potem obtaczaj w bułce tartej z serem.
Kładź na gorącym oleju i smaż, aż uzyskania pożądanego koloru. Usmażone kawałki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Tak przyrządzony kalafior sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale także jako przekąska, którą możesz zabrać ze sobą.
Comments are closed.