Te leniwe pierogi z twarogu są tak pyszne, jakby lepiła je babcia. Zapomnisz o innych przepisach.

Pierogi leniwe z sera – są tak pyszne, jakby lepiła je babcia! 

Pierogi leniwe to danie, które ludzie uwielbiają od dziecka, ponieważ ma tak wyśmienity smak. Potrawa jest także nazywana – kluski leniwe lub pierogi z serem.

Składniki niezbędne do przygotowania pierogów leniwych to: 

  • 500 g sera twarogowego,
  • 1 jajo,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 30 g masła,
  • szczypta soli, aby nadać smaku.

Sposób przygotowania leniwych pierogów przebiega następująco: 

Należy zmieszać wszystkie składniki oprócz mąki tak, aby uzyskać gładką, jednolitą masę. Należy dodać mąkę i ugnieść ciasto. Ciasto potrzeba rozwałkować na tak zwaną „kiełbasę” i następnie pokroić na malutkie kawałki. Później trzeba położyć garnek z wodą na rozgrzanym palniku, a gdy woda będzie już wrzała to wrzucić do niej ulepione pierogi. Oczywiście przed wrzuceniem pierogów należy posolić wodę. 

W momencie, gdy pierogi wypłyną na górę garnka to należy gotować je jeszcze przez 40 sekund. Następnie wyjąć pierogi. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!