Placki na kefirze – wychodzą zawsze pysznie, rewelacyjny smak. Kilka chwil i gotowe.

Czy wiesz, że z kefiru przygotujesz najlepsze na świecie racuchy?

Sekret tkwi w ich puszystości a ich niepowtarzalny smak może okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę dla Twoich kubków smakowych.

Składniki na puszyste ciasto

  • Kefir w ilości 500 ml
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy itp)
  • 1 jajo
  • Mąka ok. 500 gram (najlepiej pszenna)
  • Masło 3 czubate łyżki
  • Szczypta soli

Racuchy smakują wyśmienicie same, jednak jeśli chcesz, możesz przyrządzić je z farszem. Placki z kefiru najlepiej będą się tu komponowały z:

  • Kiszoną kapustą – lekko podduszoną i doprawioną pieprzem
  • Grzybami – pycha z suszonymi grzybami lub pieczarkami
  • Puree z ziemniaków
  • Twarożkiem doprawionym mieszanką ziół

Przyrządzenie racuchów

Cztery składniki, jakimi są kefir, soda oraz jajko i olej roślinny mieszamy razem. W międzyczasie używając sitka przesiej mąkę i dodaj ją do pozostałych składników.

Ciasto ma to do siebie, że może być trochę lepiące. W celu uniknięcia sklejania podsyp je niewielką ilością mąki i pozostaw masę pod tkaniną na kwadrans.

Po tym czasie rozdziel masę na ok. osiem w miarę równych części. Każdą z nich rozwałkuj i podsypuj mąką na wysokość ok. półtora centymetra. Jeśli masz w planie dodać nadzienie, umieść je pośrodku placka i zawiń boki z każdej strony.

Następnie rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Smaż racuchy tak, aby uzyskały lekko złocisty kolor a farsz w środku dobrze się nagrzał.

Na okraskę użyj rozpuszczone uprzednio masełko. Dopraw do smaku solą po wierzchu i przykryj tkaniną a następnie pozostaw na kwadrans.

Racuchy z kefirem są również smakowitą przekąską dla tych, którzy preferują słodkie smaki. Wystarczy, że do ciasta dodasz trochę cukru a wierzchołek udekorujesz swoją ulubioną konfiturą czy owocami.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!