Pyszne placuszki bez dodatku jajek – zawsze wychodzą bujne jak pączki, nie opadają po smażeniu

Przepis na proste placuszki bez wykorzystania jajek

Jeśli wydaje Ci się, że placuszki, do których przygotowania nie użyjesz jajek, będą gorsze w smaku, to bardzo się mylisz! Przygotowując placki z tego przepisu, możesz być pewna, że będą puszyste, wyrośnięte i na pewno nie opadną po usmażeniu.

Takie placki smakiem przypominają zwykłe, drożdżowe racuszki, ale ich przewaga polega na tym, że przygotowuje się je o wiele sprawniej. Z tego powodu polecamy je na przykład na szybkie śniadanie – ponieważ rano liczy się każda minuta.

Składniki:

  • 200 g mąki;
  • 250 ml kefiru;
  • olej do smażenia;
  • pół łyżeczki sody;
  • szczypta soli;
  • cukier według uznania.

Jak przygotować?

Kefir łączymy z sodą oczyszczoną oraz solą. Dodajemy cukier, a następnie partiami dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto, a później zostawiamy je na 5 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!