Ta cukiniowa przekąska jest o wiele lepsza od grzybków. Hit każdego przyjęcia

Lubisz grzybki marynowane? Poznaj pyszny zamiennik w postaci pikantnej cukinii w zalewie na zimę

Cukinia to pyszne warzywo, z którego można wyczarować mnóstwo smakowitych dań i przekąsek. Każdy lubi delektować się jej delikatnym smakiem w letnie dni.

Druga połowa lipca i sierpień to czas, w którym mamy pole do popisu i możemy przyrządzić wiele smacznych potraw z cukinią w roli głównej.

Popularne leczo, kotleciki panierowane z cukinii, czy surówki z cukinią to jedne z najpopularniejszych pomysłów na to warzywo. Dziś poznasz przepis, który pozwoli Ci zajadać się cukinią także zimą.

Prosty i nieskomplikowany, z popularnych składników, które każdy ma w domu. Podane proporcje wystarczą na przygotowanie dwóch słoików o pojemności 500 ml.

Lista składników

  • 1,5 kg cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 20 g natki pietruszki
  • 120 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 120 ml octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania

Cukinię dokładnie umyj i pokrój w równą kosteczkę. Wrzuć ją do głębokiej miski, a następnie wsyp odmierzone porcje soli, pieprzu, cukru i oleju. W dalszej kolejności przeciśnij czosnek przez praskę, a papryczkę chili pokrój w pierścienie.

Dodaj je do reszty składników. Skrój natkę pietruszki, posyp całość i zalej octem. Starannie wszystko wymieszaj i odstaw na około 3 godziny.

Po upływie tego czasu rozlej całość do dwóch, półlitrowych, dokładnie umytych i wyparzonych słoików. Pamiętaj, aby przelać cukinię razem z całym sokiem, który puściła.

Słoiki szczelnie zakręć i włóż do garnka z ciepłą wodą. Dno garnka wyłóż ściereczką kuchenną.

Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj przez 8 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki i sprawdź, czy są dokładnie zamknięte, aby przetwory wytrzymały w idealnym stanie całą zimę.

Następnie odwróć słoiki do góry dnem, co sprawi, że słoiki będą jeszcze szczelniej trzymać. To już wszystko.

Jestem pewna, że przepis przypadnie Ci do gustu i na stałe zagości wśród Twych zimowych przetworów.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!