Przepyszne marokańskie naleśniki smażone z jednej strony są lepsze od tradycyjnych. Szybkie i smaczne.

Te naleśniki maja bardzo oryginalny wygląd oraz wyjątkowy, delikatny smak. W Maroku naleśniki te mają nazwę bagrir i są przyrządzane z drożdżami.

Nie są one rumiane, lecz blade i podawane są z sosem miodowym i roztopionym masłem. Są one niesamowicie puszyste i idealnie sprawdzą się na śniadanie lub kolacje. Te sycące naleśniki warto przyrządzić w swoim zaciszu domowym.

Potrzebne składniki na ciasto:

  • szklanka kaszy manny,
  • szklanka mąki pszennej,
  • jajko,
  • łyżeczka białego cukru,
  • łyżeczka drożdży,
  • 400-450 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka oleju roślinnego,
  • 0,5 łyżeczki sody.

Potrzebne składniki na sos:

  • 6 łyżek stołowych miodu,
  • 70 g masła.

Przygotowanie:

Bierzemy miskę i łączymy w niej wszystkie wyżej wymienione suche składniki. Następnie dodajemy jajko i mieszamy całość. Po tym kroku wlewamy do miski ciepłą wodę i olej rośliny. Ponownie dokładnie mieszamy.

Używamy trzepaczki lub miksera do ubicia ciasta i ubijamy je ok. 2 minuty. Po tym czasie, przestajemy ingerować w masę i przykrywa u ją i odstawiamy na bok na 40 minut.

W tym czasie przystępujemy do przyrządzenia sosu.

Roztapiamy miód z masłem, ale nie dopuszczamy do zagotowania.

Rozgrzewamy patelnię, ale nie polewamy jej olejem. Ciasto wlewamy na środek patelni i nie rozprowadzamy go po bokach. Smażymy je tylko na jednej stronie i na średnim ogniu.

Naleśnik zdejmujemy z patelni, gdy jego powierzchnia już nie jest lepka.

Teraz nadszedł czas na polanie go miodowym sosem. Ten wyjątkowy przepis jest godny przyrządzenia. 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!