To ciasto przygotowuję w 5 minut. Wymieszaj składniki i do piekarnika – bardzo smaczne.

Składniki:

  • 1 szklanka dowolnego dżemu,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 250 ml kefiru,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • wanilina do smaku,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • rodzynki do smaku.

Dżem i sodę należy wymieszać w jednym pojemniku, a potem odstawić na bok. Jajka, cukier, sól i wanilinę ubijamy w drugim pojemniku i dodajemy do tego dżem z wymieszaną wcześniej sodą.

Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy do reszty składników. W przypadku suchych rodzynek należy zalać je wrzątkiem na 5 do 7 minut, Po tym czasie odlewamy od nich wodę i możemy dodać je do ciasta.

Szykujemy blachę. Na dno wykładamy pergamin i wylewamy na to ciasto. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i wkładamy tam blachę z ciastem na 40 minut.

Po tym czasie, przy pomocy drewnianego szpikulca należy sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Jeżeli nie, to całość należy nieco dłużej przytrzymać w piekarniku.

Całość można posypać cukrem pudrem dla lepszego smaku.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!