Prosty i szybki przepis od mojej teściowej na pyszne tarte ciasto. Każdy powinien mieć ten przepis

Przepis na tarte ciasto dostałam od teściowej i muszę przyznać, że zakochałam się w nim od pierwszego kawałka!

Dlatego dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na wypiek, który rozpływa się ustach dzięki płatkom tartego ciasta i delikatnej konsystencji pysznego twarogu.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

  • 200 g mąki pszennej
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 180 g twarogu
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Wykonanie ciasta

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia łączymy z jajkiem, połową cukru, śmietaną  i miękkim masłem. Dokładnie zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i owinięte w folię wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę z twarogu:

twarożek łączymy ze śmietaną oraz pozostałym cukrem i ubijamy mikserem lub blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Po 15 minutach – wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie równe części. Jedną część ciasta należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blachę pieczenia.

Na warstwę startego ciasta układamy masę twarogową i wyrównujemy tak, by pokryła cały spód. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.

Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze do 180 stopni Celsjusza.

Po tym czasie nasze ciasto jest gotowe!

Świetnie smakuje podane na ciepło, a po ostudzeniu również jest znakomitym deserem lub dodatkiem do popołudniowej kawy. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!