Zapiekanka po ukraińsku – ziemniaki, cukinia, boczek, czosnek i pyszne danie ląduje na stole.

Dziś chciałabym wam zaprezentować przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną po ukraińsku.

Zapiekankę przygotujesz w 10 minut i w dodatku jest przepyszna! Przepis pochodzi z kuchni ukraińskiej i do jej przygotowania potrzebna jest cukinia i boczek.

 

Składniki na sałatkę:

  • 500 g młodych ziemniaków,
  • 2 cukinie,
  • 200 g boczku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • pęczek pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie sałatki:

Najpierw umyj cukinię, pokrój na plastry około pół centymetra. Pokrojoną cukinię włóż do miski, a następnie posól, wymieszaj i odstaw na 20 minut, aż cukinia puści sok.

Ziemniaki umyj, nie obieraj. Pokrój w cieniutkie plastry, włóż do oddzielnego naczynia. Boczek pokrój w cienkie plasterki. Przygotuj żaroodporne naczynie i wysmaruj je olejem np,, słonecznikowym.

 

 

 

Odcedź sok z cukinii, przełóż ją do naczynia – jest pierwszą warstwą zapiekanki.

 

Czosnek obierz, drobno posiekaj, przełóż na cukinię. Następnie ułóż boczek, a potem ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Możesz również dodać swoje ulubione przyprawy.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni, zapiekankę przykryj folią spożywczą, wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.

Po tym czasie zdejmij ostrożnie folię i piecz ponownie bez przykrycia 20 minut. Zapiekankę możesz przed podaniem udekorować natką pietruszki. Smacznego.

 

Jak widać zapiekanka w przygotowaniu jest bardzo prosta w przygotowaniu. Może warto przygotować ją wspólnie z rodziną na niedzielny obiad?

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!