You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Dzisiaj chcemy podzielić się z Tobą mniej tradycyjnym przepisem na przyrządzenie udek z kurczaka. Upieczone w majonezie i ketchupie z dodatkiem aromatycznych przypraw są niezwykle soczyste i delikatne, a ich skórka dosłownie rozpływa się w ustach. W dodatku są naprawdę przepyszne.
Udka z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika i solimy wg uznania. W misce łączymy ze sobą majonez, ketchup, słodką paprykę i majeranek.
Do przygotowanej marynaty wkładamy udka i dokładnie obtaczamy, tak aby całe mięso było równomiernie przyprawione. Odstawiamy na ok. 2 godziny do zamarynowania.
Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, każdy kawałek doprawiamy delikatnie chili, a pomiędzy kurczaka wkładamy pokrojone ząbki czosnku. Przykrywamy – jeśli nasze naczynie nie ma pokrywki, używamy aluminiowej folii.
Pod koniec pieczenia naczynie można odkryć – nie jest to jednak konieczne, ponieważ w przypadku tego dania skórka i tak nie będzie chrupiąca.
Comments are closed.