Ciasto budyniowe stało się ulubionym w moim domu – nie będziesz chciała robić już innego. Super przepis

Szukasz sposobu na pyszny deser, który niemalże rozpływa się w ustach? Wszyscy miłośnicy budyniu znaleźli coś dla siebie. Po wypróbowaniu tego budyniu nie będziesz chciał wracać już do żadnego innego.

Deser doskonale sprawdzi się na przyjście gości, jak i do zjedzenia jako przekąska w domowym zaciszu. Jest tak łagodny i puszysty, że zakocha się w nim dosłownie każdy!

Ciasto budyniowe – potrzebne składniki

A co najlepsze, do przygotowania tego smakowitego deseru są ci potrzebne składniki, które niemal każdy znajdzie u siebie w kuchennych szafkach!

  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru pudru
  • 9 łyżek mąki
  • 1 litr mleka
  • 250g masła
  • 80g budyniu waniliowego

Jak przygotować je w kilku krokach?

Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę przy pomocy miksera. Dodaj do piany sześć łyżek cukru pudru i ubijaj dalej. Następnie dodaj do ciasta sześć łyżek mąki i wymieszaj łagodnie ciasto Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na blachę wyłóż ciasto i rozprowadź j równomiernie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika na czas 20 min. Gotowość ciasta sprawdzaj przy pomocy wykałaczki.

Przygotowanie kremu: Ubij żółtka z sześcioma łyżkami cukru przy pomocy miksera. Dodaj resztę mąki, budyń oraz dwie łyżki mleka. Wszystko wymieszaj na gładką masę. Zagotuj resztę mleka, ostudź je i dodaj żółtka z masłem. Wymieszaj.

Gotowe ciasto posmaruj kremem i włóż na kilka godzin do lodówki.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!