Karmelowe ciasto mandarynkowe – kazdy je uwielbia. Szybko się robi. Prawdziwe odkrycie kulinarne

Ciekawe połączenie mandarynek i karmelu wydaje się być smacznym sposobem na wykonanie tak pysznego, domowego ciasta!

Ciasto jest szybkie w wykonaniu, bowiem wszystko razem zapieka się, a końcowy efekt jest wręcz zadowalający. Zapewne będzie to teraz jedno z najczęściej wykonywanych ciast w kuchni.

Składniki:

  • 5 mandarynek,
  • 4 łyżki cukru do karmelu,
  • 3 jajka,
  • 80 g cukru,
  • 3 g wanilii lub odrobina cukru waniliowego,
  • sól do smaku,
  • 100 ml mleka,
  • 40 g roztopionego masła,
  • 150 g przesianej maki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Mandarynki obrać ze skórki i dobrze je oczyścić z białej warstwy. Przekroić je na połówki.

W celu przygotowania ciasta należy wbić jajka do miski i dodać do nich cukier, wanilię oraz odrobinę soli. Masę ubijać mikserem przez około 4 minuty.

Dodać mleko i masło. Mieszać masę aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodać mąkę i proszek i wymieszać już ręcznie za pomocą trzepaczki, aby nie powstały grudki.

4 łyżki cukru wsypać na suchą patelnię i podgrzewać go na średnim ogniu przez około 4 minuty. Kiedy cukier będzie już posiadał brązowy kolor, pomieszać go i wyłączyć palnik.

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i wlać na nią przygotowany domowy karmel, a potem rozprowadzić go po całej powierzchni formy. Ułożyć na niego połówki mandarynek wnętrzem do dołu.

Na owoce wylać ciasto i delikatnie je rozsmarować.

Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia można nieco obniżyć jego temperaturę.

W zależności od mocy piekarnika, czas można trochę wydłużyć, jeśli placek będzie tego wymagał. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odwrócić i zdjąć delikatnie pergamin. W ten sposób uzyskało się mandarynki oblane karmelem na wierzchu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!