Goście zawsze błagają o ten przepis. Prosty przepis na ciasto miodowe: bez wyrabiania ciasta.

Przepis na nie jest prosty, a smak tak pyszny, że to ciasto miodowe na pewno na stałe zagości w Waszych domach. Tym bardziej, że robi się je szybko, przepięknie pachnie i obłędnie smakuje.

Taki przepis warto mieć, bo jest niezwykle neutralny. Ciasto nie zawiera dodatków w postaci orzechów czy owoców. Nie wszyscy je przecież lubią, a niektórzy nawet są na nie uczuleni, więc klasyk w postaci ciasta miodowego może się przydać.

Ciasto nadaje się na blachę o średnicy 26 cm. Jeśli chcecie zrobić je na blachę o średnicy 20 cm po prostu użyjcie połowy składników.

Składniki ciasta:

  • miód – 6 łyżek
  • jajko – 6 sztuk
  • mąka pszenna – 4 szklanki
  • cukier – 2 szklanki
  • śmietana kwaśna – 2 szklanki
  • masło – 150 gramów
  • ocet – 1 łyżeczka
  • soda – 1 łyżeczka

Przygotowanie ciasta:

Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Można je zamienić na margarynę. Później dodajemy miód oraz jedną szklankę cukru. Całość dobrze mieszamy.

Dodajemy jajka oraz sodę zmieszaną z łyżeczką octu. Znów wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy całe ciasto mikserem.

Kolejny punkt to już pieczenie ciasta. Możemy użyć formy sylikonowej lub pergaminu wyciętego w kształcie koło. Na papierze rozprowadzamy łyżką poszczególne warstwy ciasta (może ich być około 8-10).

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, a poszczególne warstwy pieczemy przez 12 minut. Jeśli chodzi o dekorację ciasta, tutaj przyda się śmietana.

Mieszamy ją ze szklanką cukru, a następnie smarujemy górę i boki naszego ciasta. Na wierzch możemy położyć np. płatki czekoladowe, kolorowe posypki do deserów lub owoce, które lubimy.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!