Chleb dla początkujących – banalnie prosty przepis na puszysty chrupiący chlebek.

Robiąc domowy chleb ciężko trafić na dobry przepis i w efekcie tego trudno zrobić pieczywo, które wyjdzie pyszne i chrupiące już za pierwszym razem. Na szczęście nie musisz już dłużej szukać. Znalazłem prosty przepis na zdrowy i smakowity chlebek, który zawsze się udaje i jest bardzo szybki w przygotowaniu.

Z podanej ilości składników zrobisz spory bochenek chleba w dużej keksówce. Jeśli boisz się, że nie zjesz takiej ilości, możesz zmniejszyć  ilość składników o połowę i użyć mniejszej keksówki.

Składniki:

  • 7 g suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej (możesz też ją zmieszać z żytnią w stosunku 3:1 i chleb też wyjdzie pyszny)
  • 400 ml ciepłej wody (dwie niepełne szklanki)
  • dwie łyżeczki cukru
  • dwie płaskie łyżeczki soli
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
  • opcjonalnie: przyprawy do smaku- ja raz robiłem z dwoma łyżkami oregano, a kolejne dwa razy bez dodatków (możesz dodać wedle własnego uznania)

Wykonanie:

Na początku zrób zaczyn. Drożdże wsyp do kilku ciepłej wody i odstaw na ok. 10 minut.

Następnie sypkie składniki wysp do dużej miski i dokładnie wymieszaj. Dodaj do nich zaczyn (wodę z drożdżami).

Wszystko starannie wymieszaj łyżką, aż uzyskasz gładką, zwięzłą masę. Później przykryj miskę i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok 30 minut, aby przez ten czas wyrosło i nabrało objętości.

Keksówkę natłuść i lekko obsyp bułką tartą. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz delikatnie je wymieszaj i włóż do formy. Keksówkę z ciastem chlebowym odłóż jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce, by trochę wyrosło.

Po tym czasie włóż formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piecz przez godzinę.

Chleb najlepiej jeść dopiero po ostygnięciu, a jeszcze lepiej na następny dzień. Lepiej nie kroić tego pieczywa od razu po wyjęciu z piekarnika, bo gorący może po prostu rozpaść się na kawałki.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!