Domowe kiełbaski chorwackie. Mogę je jeść codziennie, smak nie do opisania

Sklepowe kiełbaski  często mają dużo niezdrowych dodatków, dlatego dziś pokażę wam jak zrobić je smacznie, zdrowo i co najciekawsze, według przepisu z Chorwacji!

Kiełbaski cevapcici idealnie nadają się na grilla, ale w razie potrzeby możesz przygotować je również w domu na patelni.

Potrzebne składniki:

  • Mielona wołowina (600 g)
  • Mielona łopatka (600g)
  • Soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Woda 50 ml
  • Woda mineralna 30 ml
  • Sól 15 g
  • Olej

Przygotowanie:

Najpierw dokładnie obierz czosnek i drobno zetrzyj. Następnie przez 5 minut, gotuj go pod przykrywką, w 50 ml wody na małym ogniu. Ugotowany czosnek odstaw niech ostygnie.

Do mielonego mięsa dodaj: sól, czosnek, sodę oraz wodę mineralną. Mieszankę pozostaw w lodówce przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej, jeśli tylko możesz, zostaw ją na całą noc.

Z mięsnej masy zrób kiełbaski. Pracuj mokrymi rękoma, tak będzie ci znaczniej łatwiej i wygodniej.

Ponownie włóż wszystko do lodówki i zostaw w niej przynajmniej na godzinę Na sam koniec posmaruj gotowe kiełbaski olejem i grilluj lub smaż na patelni. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!