Ciasto Jabłkowy taniec. Nie mogę oderwać się od tego ciasta. Idealne połączenie, smak nie do opisania

Pyszne i delikatne ciasto „Jabłkowy Taniec” składa się z niezwykle puszystego ciasta, jabłkowego wypełnienia oraz warstwy kremu podobnego do włoskiego deseru straciatella.

Wygląd tego ciasta z pewnością zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości, a wyjątkowy smak sprawi, że poproszą oni o niejedną dokładkę. Przygotuj je dziś z nami i zaskocz swoich bliskich.

Składniki:

  • 130 gramów mąki pszennej,
  • 70 gramów skrobi ziemniaczanej,
  • 290 gramów masła,
  • 150 gramów cukru,
  • 1 całe jajo,
  • 2 żółtka,
  • 1,5 kg jabłek,
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 250 gramów serka mascarpone,
  • 250 gramów jogurtu greckiego,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 100 gramów czekolady gorzkiej,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • 3 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym,
  • 80 ml wody.

Przygotowanie:

Cukier wymieszać ze 170 gramami masła. Ubić mikserem na puszystą masę. Przez przerywania ubijania dodawać kolejno 3 żółtka i jedno białko. Ubijać 2 minuty.

Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną przesiać i połączyć z masą. Wymieszać mikserem na małych obrotach.

Ciasto przełożyć równomiernie na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem o wymiarach 20×30 cm. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 175’C.

Jabłka umyć i usunąć pestki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozpuścić pozostałe masło, dodać jabłka i gotować na małym ogniu przez ok. 3 minuty.

Następnie do rondla z jabłkami wsypać 2 galaretki pomarańczowe. Można wybrać dowolny smak galaretki, według swoich upodobań. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż do momentu, gdy granulki się rozpuszczą. Ostudzić mieszaninę i wyłożyć na chłodne ciasto, równomiernie rozprowadzając.

Żelatynę zalać szklanką wody. Zagrzać w małym garnku, do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i jogurtem greckim.

Mieszając, stopniowo dodawać żelatynę i po łyżce schłodzonej, ubitej śmietany. Czekoladę zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z powstałą masą kremową.

Całość wylać na zastygniętą warstwę z jabłek i galaretki. Ciasto włożyć do lodówki. Na koniec przygotować ostatnią galaretkę. Opakowanie rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylać ją na schłodzone ciasto.

Ponownie włożyć całość na lodówki na ok. 1,5 godziny. Na wierzch ciasta można dodać płatki czekolady lub świeże owoce i powidła.

Ten deser będzie idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty podczas spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!