Przepis na rogaliki w 20 minut bez jaj i mleka. Od emerytowanego kucharza stołówki szkolnej

Kolejna propozycja deserowa bez użycia jajek czy mleka. Niesamowicie delikatne i puszyste w środku rogaliki na wodzie.

Chrupiące ciasto sprawia, że są obłędne w smaku i znikają w mgnieniu oka. Nie może ich zabraknąć w Twoim przepiśniku.

Składniki:

  • 12 g cukru cukru
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki
  • 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 250 ml szklanka ciepłej wody
  • słoik dżemu lub powideł

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy zacząć od przygotowania rozczyn. Drożdże rozkruszyć do kubka lub miseczki, zalać ciepłą, ale nie gorącą wodę, cukier oraz szczyptę soli.

Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać drożdże. Gdy drożdże zaczną pracować, dodać olej roślinny, całość dokładnie wymieszać, by nie było grudek.

Zagnieść ciasto dłońmi, aż będzie odpowiednio elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni.

Jeśli dysponujemy czasem możemy wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 0,5 – 1 godziny. Jednak nie jest to warunek konieczny.

Następnie trzeba podzielić ciasto na 3 równe części.

Każdą część rozwałkować na grubość około 5 mm – 6 mm nadając mu kształt koła, podsypując lekko mąką blat i wałek. W kolejnym etapie pokroić ciasto na 8 równych trójkątów.

Na każdy trójkąt wykładać 1 łyżeczkę dżemu, który powinien być gęsty, aby nie wypływać podczas pieczenia i zawijać od najdłuższego brzegu ciasta formując rogaliki.

Gotowe rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°, piec przez około 20 minut, do momentu lekkiego zarumienienia skórki.

Po upieczeniu rogaliki ostudzić na kratce i obficie posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!