Proste w wykonaniu, smaczne i efektowne ciasto. Poznaj ten niezwykły przepis

Zachwycające i proste w wykonaniu ciasto o tajemniczej nazwie Paul Robeson

Dziś przepis na pyszne, delikatne i przyjemnie wilgotne ciasto deserowe o bajecznym smaku kakao. Nazwa powstała na cześć słynnego aktora i śpiewaka o charakterystycznym barytonie, Paula Robesona.

Skąd ten pomysł? Kakaowe ciasto zostało porównane do jego ciemnej skóry, biały krem symbolizuje jego promienny, jasny uśmiech, a finezyjna, wierzchnia polewa loki piosenkarza.

Ważne wskazówki, o których trzeba pamiętać podczas przygotowania ciasta

W przypadku biszkoptu nie można zamiast masła użyć margaryny. Kakao musi być koniecznie prawdziwe, ponieważ wykorzystanie innego produktu może zaważyć na smaku i barwie ciasta.

Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto wszystkie składniki, z wyjątkiem śmietany, powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Śmietana wyjmij z lodówki przed samym ubijaniem.

Lista składników

  • 300 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 200g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 250 ml kefiru
  • 2 sztuki jajek
  • 600 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 g cukru waniliowego
  • 80 g cukru pudru
  • 100g włoskich orzechów

Sposób przygotowania

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!