Pyszna Babka z dżemem – przepis dla amatorów pieczenia, każdemu wyjdzie. Wychodzi zawsze przepysznie.

Babka kojarzy mi się z odwiedzinami u babci za czasów bycia małym dzieckiem. Jest idealna do filiżanki dobrej herbaty lub kawy.

Można nią poczęstować nawet najbardziej wymagającego gościa. Dzisiaj przedstawiam Ci przepis na to ciasto jak u babci.

Babkę możesz przygotować według własnych upodobań dodając ulubioną konfiturę, dżem lub marmoladę, a także dzieląc masę na pół i dodając do niej kakao, dzięki czemu będzie dwukolorowa.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 200g śmietany 12% lub 18%
  • 3 jajka
  • ulubiony dżem
  • 170g cukru
  • 10g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40 ml oleju roślinnego, np. słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • wanilia lub aromat waniliowy do smaku

Sposób przygotowania:

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie stopniowo dodajemy śmietanę, olej lub oliwę oraz wanilię delikatnie wszystko mieszając łyżką lub łopatką.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy i dodajemy do naszej masy. Białka ubijamy jak na bezę z dodatkiem odrobiny soli.

Mają być sztywne, a po obróceniu miski nic nie może kapać. Kiedy uzyskamy taki efekt, delikatnie dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy.

Wyciągamy blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą.

Wylewamy do blaszki połowę naszego ciasta. Następnie dodajemy dżem (może być również marmolada) w naszym ulubionym smaku.

Przykrywamy to drugą polową ciasta i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 min.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!