You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Czosnek to niezwykle istotna część kuchni zarówno europejskiej jak i azjatyckiej od wielu lat. Dodajemy go do przeróżnych sosów, ziemniaków, mięs, zup i wielu innych dań. Znane są również korzyści dla organizmu jakie przynosi regularne zjadanie czosnku.
Jeżeli pozostawiamy czosnek w odpowiednich warunkach to powinien wytrzymać wiele miesięcy. W przeciwnym razie zacznie się zwyczajnie psuć lub kiełkować.
Czosnek posiada w sobie wiele składników odżywczych przez co bardzo szybko potrafi kiełkować. Na ogół dzieje się to wtedy, kiedy w pomieszczeniu panuje duża wilgotność.
Witaminy w czosnku zaczynają wówczas zmniejszać się i pogarsza się smak. Zanim umieścimy główki w naszej spiżarni należy je przede wszystkim posortować i usunąć koniecznie te, które już kiełkują i posiadają pleśń.
Comments are closed.