Jak należy przechowywać czosnek – dzięki tej sztuczce nie gnije i nie kiełkuje. Sprytny sposób, który stosuje od lat.

Jak należy przechowywać czosnek?

Czosnek to niezwykle istotna część kuchni zarówno europejskiej jak i azjatyckiej od wielu lat. Dodajemy go do przeróżnych sosów, ziemniaków, mięs, zup i wielu innych dań. Znane są również korzyści dla organizmu jakie przynosi regularne zjadanie czosnku.

 

Pomimo tego, że to podstawowy produkt, który znajdziemy w niemal każdej kuchni, to nie każdy wie jak prawidłowo należy go przechowywać, aby szybko nie gnił.

Jeżeli pozostawiamy czosnek w odpowiednich warunkach to powinien wytrzymać wiele miesięcy. W przeciwnym razie zacznie się zwyczajnie psuć lub kiełkować.

Dlaczego czosnek psuje się i kiełkuje?

Czosnek posiada w sobie wiele składników odżywczych przez co bardzo szybko potrafi kiełkować. Na ogół dzieje się to wtedy, kiedy w pomieszczeniu panuje duża wilgotność.

 

Witaminy w czosnku zaczynają wówczas zmniejszać się i pogarsza się smak. Zanim umieścimy główki w naszej spiżarni należy je przede wszystkim posortować i usunąć koniecznie te, które już kiełkują i posiadają pleśń.

Najlepszy sposób przechowywania

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!