Drożdżowe ślimaczki makowe – Zaskakujący smak i prosty przepis sprawią, że chętnie będziesz wracać do ich robieni.

Drożdżowe przekąski to świetna rzecz. Kochają je młodzi jak i starsi. Najczęściej wykorzystywanym połączeniem jest mak i ciasto drożdżowe. Zatem podajemy sprawdzony przepis na pyszne ciasto drożdżowe z makiem. Nikt mu się nie oprze!

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka;
  • 500 g mąki;
  • 4 łyżki cukru waniliowego;
  • 2 łyżeczki drożdży suchych;
  • 100 g margaryny;
  • 50 ml wody ciepłej;
  • 250 ml mleka;
  • 1 łyżka oleju.

Nadzienie:

  • 200 g maku;
  • 260 g chałwy.

Do posmarowania bułeczek przed pieczeniem :

  • 1 jajko;
  • 100 g cukru pudru.

Przygotowania:

Zacznij przygotowana od zrobienia ciasta. Drożdże wymieszaj z wodą oraz jedną łyżką cukru. Dodajemy również mleko, olej i resztę cukru. Czyli wszystkie składniki wypisane powyżej. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy 2 jajka. Dorzucamy mąkę, margarynę i cukier waniliowy.

Wszystko dokładnie zagniatamy tak, aby powstała elastyczna kula. Ważne jednak jest wcześniejsze przygotowanie maku do bułeczek. Mak należy zalać wrzącą wodą i gotujemy go przez około 10 minut. Postępujemy tak aby pozbyć się gorzkiego smaku i sprawi, że będzie bardziej wilgotny.

Gdy mak jest gotowy – odlewamy wodę i blendujemy go z chałwą. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na części i każda z nich rozwałkowujemy na owalny kształt i smarujemy przygotowany nadzieniem. Z każdą częścią postępujemy tak samo . Ciasto zawijamy z ciasny rulon i dzielimy na mniejsze kawałki.

Bułeczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy podaną wyżej miksturą ,,do posmarowania przez pieczeniem” Całość pieczemy przez około 20 minut w 160 stopniach (piekarnik ma być nagrzany) Z pewnością posmakuje i będziecie do tego przepisu wracać.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!