Ten przepis to petarda: 400 g mięsa, czosnek, 2 cukinie, ser: Zrób to danie, a nie pożałujesz

Cukinia to jedno ze zdrowszych warzyw, które ostatnimi czasy cieszy się duża popularnością. Tym razem zasmakować go można w połączeniu z soczystym mięsem mielonym.

Faszerowana cukinia to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Jej wygląd zachwyci każdego, a do jej przygotowania potrzeba tylko kilku składników, które kupisz w każdym sklepie. Czas wybrać się na zakupy!

 

Do faszerowanej cukinii potrzebujesz:

  • 3 mniejszych lub 2 większe cukinie;
  • 400 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe);
  • 1 cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • ser żółty;
  • sól oraz ulubione przyprawy do smaku.

Zaczynamy!

Najpierw cukinia – należy ją umyć i, w przypadku starszej cukinii, obrać. Następnie nacinamy ją wzdłuż – jakbyśmy chcieli pokroić ją w paski, jednak zostawiając kawałek nienaruszony. Całość solimy i odkładamy na 15 min, aby puściła soki

 

W międzyczasie przygotowujemy mięso – dodajemy do niego posiekaną cebulę, czosnek i pozostałe przyprawy. Całość mieszamy.

 

Tak przygotowanym mięsem nadziewamy cukinię, wpychając je między kolejne nacięte części.

 

Tak wypełnione warzywo przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową, następnie przykrywamy je kolejnym arkuszem folii.

 

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min. Następnie ściągamy folie, a cukinie posypujemy serem i znów wkładamy do piekarnika – tym razem do momentu, aż ser się rozpuści.

 

Gotowe! Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!