Pyszna szarlotka z pianką budyniową – Hit każdego przyjęcia. Robię prawie co każdy weekend
Szarlotka to jedno z tych ciast, na które przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i które za każdym razem smakuje wybornie.
W tym przypadku istnieje urozmaicona receptura na ten klasyczny poczęstunek, który dzięki obecności budyniowego kremu będzie rozpływał się w ustach.
Składniki na kruche ciasto:
- mąka pszenna tortowa: 300 gram (około 2 szklanki)
- masło: 1 kostka (200 gram)
- proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka
- cukier puder: 3 czubate łyżki
- żółtka: 4 sztuki
- bułka tarta (do oprószenia spodu ciasta)
Składniki na masę jabłeczną:
- jabłka: 1 kilogram
- cukier: 2 czubate łyżki
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- cynamon: 1 płaska łyżeczka
- skrobia ziemniaczana: 1 czubata łyżeczka
Składniki na piankę budyniową:
- cukier: 160 gram (około 3/4 szklanki)
- cukier wanilinowy: 1 opakowanie
- białka: 4 sztuki
- budyń waniliowy lub śmietankowy: 2 opakowania (80 gram)
- olej: 100 ml
Wykonanie:
Przygotuj kruche ciasto: schłodzone masło posiekaj na kawałki. Dodaj do niego mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka. Zagnieć ciasto w jednolitą kulkę. Podziel ciasto na dwie równe części, następnie zawiń w folię i włóż obie części do zamrażarki na godzinę.
Przygotuj masę jabłeczną: umyj i obierz jabłka, następnie zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami. Odciśnij z nich sok. Jabłka wyłóż na podgrzaną patelnię. Dodaj sok z cytryny, cukier i cynamon. Wymieszaj.
Smaż jabłka do całkowitego odparowania soku (około 10 minut). Posyp masę z jabłek mąką ziemniaczaną, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Kwadratową blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną z części ciasta zetrzyj na tarce i rozłóż równomiernie na blasze. Posyp niewielką ilością bułki tartej.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podpiecz ciasto przez około 10 minut, następnie lekko ostudź.
Przygotuj piankę budyniową: ubij na sztywno białka na wysokich obrotach miksera, stopniowo dodając cukier i cukier wanilinowy.
Zmniejsz obroty miksera: dodaj budyń w proszku, aż wszystkie składniki się połączą. Na sam koniec do masy wlej olej i ubijaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
Na wcześniej podpieczony i wciąż ciepły spód ciasta wyłóż masę jabłeczną, a na nią piankę budyniową. Zetrzyj drugą część ciasta na wierzch warstwy budyniowej. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzany do 180 stopni przez około pół godziny do zrumienienia.
Comments are closed.