Przepis na ciastka z budyniem. Są idealnie kruche, rozpływają się w ustach, a ich wykonanie jest błyskawiczne.

Rewelacyjne budyniowe ciasteczka – mają cudowny zapach i prezentują się jak wypieki z cukierni.

Znakomite ciasteczka Linza z waniliowym budyniem możesz upiec w domu. Ciasteczka mają doskonały smak i apetyczny wygląd. Podczas pieczenia ciasteczek kuchnię wypełni cudowny zapach wanilii. Wypróbuj koniecznie ten przepis!

 

Składniki:

  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki rumu
  • 3 budynie waniliowe
  • 2 żółtka

Nadzienie:

  • nutella
  • marmolada
  • dżem

Przygotowanie

W głębokim naczyniu starannie wymieszaj miękkie masło z mąką i budyniem w proszku. Następnie dodaj rum i żółtka. Całość dokładnie wymieszaj tak, aby powstała jednolita masa. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki.

 

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3 – 4 mm i wytnij z niego fantazyjne kształty np. gwiazdki, koła, kwiatki lub serduszka. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej przygotowane ciasteczka.

 

Piecz je przez 8 – 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°. Ostudzone ciasteczka połącz po dwa warstwą nutelli lub dżemu. Ciasteczka ułóż na płaskiej powierzchni i pozostaw na jeden dzień.

 

Następnie przełóż je do szklanego naczynia i umieść je w chłodnym miejscu. Po 2- 3 dniach ciastka staną się miękkie. Smacznego !

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!