Jeśli zamierzasz przyjąć gości, to warto przygotować dla nich prosty, ale efektowny deser, który wspaniale pasuje do kawy i długich rozmów.

Jeśli lubisz smaki z dzieciństwa, ten deser jest stworzony właśnie dla Ciebie.

Nie dość, że łatwy w wykonaniu, to smakuje niczym niebo w gębie. Twoi domownicy z pewnością będą zachwyceni. Ten smakołyk pasuje na niedzielę, jak i do popołudniowej kawki.

 

Składniki na ciasto:

  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g słodkiej śmietany, np dwunastoprocentowej
  • 200 g mąki pszennej

Składniki na krem:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka śmietanki trzydziestoprocentowej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wyjmij odpowiednio wcześniej, by miały temperaturę pokojową. Wbij jajka do miski, wsyp cukier i ubij je. Następnie dodaj śmietanę 12% i razem ubijaj na gładką konsystencję.

 

Do osobnej miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną. Następnie przesyp do ciasta z jajkami. Powstałe ciasto podziel na dwie części. Jedną wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstaw ją do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i piecz przez około 30 minut.

Do drugiej części ciasta wsyp kakao, wymieszaj, przełóż na blaszkę i upiecz jak część pierwszą. Gdy oba ciasta wystygną, przekrój je w poprzek na tzw. cienkie blaty. Potrzebujesz w sumie cztery takie. A teraz zrób krem ubijając schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem na gładki krem.

Przełóż blaty ciasta powstałą masą śmietanową. Udekoruj według inwencji własnej, np. owocami w syropie czy świeżymi lub polewą czekoladową czy startą czekoladą. Ciasto włóż do lodówki na 3-4 godziny.

Po tym czasie, możesz je już kroić na kawałki i zajadać ze smakiem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!