Placuszki z kapustą – każdy poprosi o dokładkę. 15 min i gotowe. Domownicy zjedli wszystkie w kilka chwil!

Placki z kapustą to sprawdzony przepis na proste w wykonaniu i smaczne danie.

Nie jest ono zbyt wysoko kaloryczne, a występująca kapusta jest niezwykle zdrowa i ważna do spożycia.

Składniki:

  • 400 g kapusty,
  • 200 ml kefiru,
  • około 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kapustę pokroić i przełożyć ją do głębszej miski. Cebulę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubszych oczkach i wsypać ją do kapusty.

 

Po wymieszaniu dodać również jajko, kefir, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystkie składniki razem połączyć aż do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji.

 

Po doprawieniu solą i pieprzem i ponownym wymieszaniu, odstawić przygotowane składniki na około 7 minut.

 

Patelnie dobrze rozgrzać z zawartością oleju. Kiedy będzie on już ciepły, za pomocą stołowej łyżki formować na patelni porcje placków, aby kształtem i wyglądem przypominały one tradycyjne ziemniaczane placki.

 

Smażyć je dokładnie z obu stron aż do uzyskania złotego koloru. Im ciasto będzie grubsze, tym trzeba będzie dłużej smażyć, aby nie było ono surowe w środku.

 

W celu usunięcia nadmiaru tłuszczu, wystarczy usmażone placki ułożyć na ręczniku papierowym i owinąć je nim. Przygotowane placki z dodatkiem kapusty można serwować z różnymi, ulubionymi dodatkami.

Może to być kwaśna śmietana albo ulubione sosy. Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!