Bardzo smaczna przekąska z ogórków małosolnych. Łatwa w przygotowaniu, pożywna i zdrowa. Idealna na lato.

W czasie gdy jest sezon na ogórki, to wystarczy wieczorem je zakisić, a rano będziemy mieli chrupiącą przystawkę. Dzięki dostępności do świeżych ogórków można bez problemów zrobić bardzo smaczną przekąskę wykonaną z ogórków.

Dzięki poniższemu przepisowi w ciągu jednej nocy można przygotować naprawdę świetne ogórki. Najważniejszą cechą ogórków jest, że doskonale wchłaniają sól i aromaty innych przypraw i ziół. W związku z tym wystarczy tylko kilka godzin i mogą się one stać bardzo pikantne i doskonale doprawione.

 

Składniki

  • 5-7 ząbków czosnku
  • 50 gramów kopru
  • 3 łyżki soli
  • około 1,7 kilograma ogórków

Jak przygotować?

Pierwszym krokiem jest umycie ogórków i ich zalanie wodą i odstawienie ich na około godzinę. Po tym czasie należy odciąć końcówki, dzięki temu ogórki lepiej się zamarynują. Kolejnym krokiem jest obranie czosnku i umieszczenie ich na dnie słoika wraz z koprem.

 

Jeśli ząbki czosnku są duże to przecinamy je na pół. Dodatkowo można dodać także chrzan lub liście porzeczki. Dzięki temu zabiegowi można uzyskać bardziej wyrazisty smak. Na tak przygotowane dno wkładamy ogórki, w sposób najbardziej ciasny, a następnie przykrywamy koprem i posypujemy solą.

 

Gotujemy wodę i zalewamy nią ogórki. Słoik zamykamy szczelną pokrywką, którą następnie delikatnie przekręcamy, aby sól lepiej rozprowadziła się po pojemniku.

 

Po ostygnięciu wody słoik wstawiamy na noc do lodówki. Po tak spędzonej nocy ogórki są gotowe do spożycia.

 

Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!