Twaróg, masło, mąka, wiórki kokosowe… Te obłędne roladki z twarogu zrobisz w zaledwie 20 minut. Oto przepis

Wielu domorosłych cukierników boi się stanąć w szranki z ciastem drożdżowym. Nie przejmuj się, ja też bardzo długo go unikałam. Dzięki temu szukałam łatwiejszych przepisów na błyskawiczne wypieki.

Natrafiłam przypadkiem u znajomej na przepis na podstawie twarogu. Prawdziwym uczuciem do niego zapałałam w momencie, gdy pierwszy raz upiekłam przepyszne roladki twarogowe. To wszystko dlatego, że jest bardzo wdzięczne do pracy.

Na początku dodawałam do środka tylko odrobiny cukru. Z czasem znalazłam sposób, jak zrobić to lepiej, a cały sukces zawdzięczam wiórkom kokosowym!

Składniki:

  • 80 g masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 250 g twarogu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszaj twaróg z solą i kosteczkami masła. Widelcem rozgnieć wszystko aż do uzyskania gładkiej masy.

 

Do tego dodaj proszek do pieczenia i połowę porcji mąki, które uprzednio trzeba przesiać. Powoli dodawaj pozostałą porcję mąki (według uznania) i ugniataj zwarte ciasto.

 

Podziel kulę na dwie równe części, a następnie każdą z nich rozwałkuj do grubości 2-3 mm. Usuń nieładne krawędzie.

 

Każdy z kawałków oprósz z wierzchu wiórkami kokosowymi z dodatkiem cukru, a następnie zacznij zwijać całość w roladę.

 

Powykrawaj 5 cm kawałki, wyłóż na blaszkę (pamiętaj o papierze do pieczenia!). Całość wypiekaj 20 minut w piecu rozgrzanym do temp. 180 stopni.

 

Z wierzchu możesz posypać je cukrem pudrem dla ozdoby! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!