Przepyszny wiśniowy Tort Marzeń – moi goście zachwalają, więc zdradzam przepis.

Jest to proste, a za razem przepyszne ciasto. Będzie idealne do kawy, nawet w upalny dzień i zasmakuje każdemu.

Wiśnie nadają kwaskowości, co równoważy słodycz bitej śmietany, same budynie nadają dodatkowej struktury oraz smaku (np. czekoladowe). Ważne jest to, że owoce możemy zamienić na każde inne z zalewy, z każdymi ciasto będzie smakować inaczej.

Składniki:

  • 650-700 ml soku z wiśni
  • 2 szklanki marynowanych wiśni (wypestkowanych)
  • Opakowanie biszkoptów
  • 2 opakowania budyniu
  • 850 ml mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 350 g semoliny (można zastąpić mączką ziemniaczaną)
  • 500 ml śmietany 30%
  • 0,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Podgrzewamy w garnku sok z wiśni, dodajemy semolinę lub mąkę ziemniaczaną (również zagęści mieszankę) oraz całe wiśnie.

 

Gotujemy aż całość zgęstnieje i wylewamy na blaszkę z wysokimi brzegami i studzimy. Na wiśnie wykładamy warstwę biszkoptów.

Budynie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, na mleku. Ciepły, ale nie gorący budyń przelewamy na biszkopty. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Bitą śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Na koniec wykładamy na ciasto i gotowe. 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!