Steki z mielonego mięsa, zapieczone w piekarniku w ten sposób, to absolutnie genialne danie.
109
Tradycyjne przepisy na klopsiki z czasem mogą zacząć wydawać się nużące, dlatego staram się walczyć z nudą w kuchni i niekiedy sięgam po przepis mojej teściowej na mielone steki przygotowywane w piekarniku. Danie jest pyszne, pożywne i sycące, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i jest naprawdę bardzo proste. Do tego to świetny patent na podejście do tradycyjnych klopsików w nowatorski sposób. W sam raz na drugie danie po niedzielnym rosole lub ciepłą kolację.
SKŁADNIKI
-
500 g mięsa mielonego
-
300 g ziemniaków
-
4 jajka
-
200 g cebuli
-
50 g majonezu
-
150 g sera
-
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Ziemniaki gotujemy krótko, aby pozostały w połowie twarde. Następnie studzimy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy łyżkę majonezu, a także sól i pieprz do smaku. Wszystko starannie mieszamy.
2. Obraną cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju roślinnym, aż nabierze złocistej barwy.
3. Gotujemy jajka, studzimy i drobno siekamy. Następnie dodajemy do nich majonez i dokładnie mieszamy. W międzyczasie ścieramy ser na tarce o drobnych oczkach.
4. Przygotowujemy blachę z papierem pergaminowym do pieczenia naszych steków, a następnie smarujemy ją odrobiną masła. Układamy na niej mięso mielone uformowane w niewielkie, okrągłe plastry (grubość nie powinna być większa niż 1 cm). Jeśli posiadasz specjalną formę, możesz z niej skorzystać, dzięki czemu uzyskasz równe, kształtne koła. Pamiętaj, by formować płaskie steki i zachować odstępy między nimi, aby nie uległy sklejeniu.
5. Na wierzchu steków układamy podsmażoną cebulę i jajka zmieszane z majonezem. Następnie kładziemy warstwę startych ziemniaków. Jeśli chcesz, je również możesz posmarować odrobiną majonezu.
6. Każdy stek posypujemy wcześniej startym serem. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopniu i pieczemy przez 30 minut.
7. Na koniec pozostaje nam wyciągnięcie z piekarnika blachy z mielonymi stekami i rozkoszowanie się ich niezwykłym smakiem.
Comments are closed.