Sernik kajmakowy z migdałami – aksamitny, delikatny, cudownie słodki
553
Jestem wielką fanką serników, a kajmakowy to jeden z najsmaczniejszych serników jakie kiedykolwiek jadłam. Aksamitny, delikatny i dzięki domieszce kajmaku cudownie słodki.
Co ważne, nie licząc pieczenia jego przygotowanie zajmuje kilkanaście minut. Przepis zaczerpnięty z bloga White Plate.
Składniki:
duża paczka herbatników
puszka solonych orzeszków ziemnych
puszka masy kajmakowej
3/4 kostki masła
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
80 dag mielonego sera
łyżka mąki pszennej
3 łyżki mleka
garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciastka i orzeszki zemleć malakserem
Rozpuścić 50 g masła i połączyć z ciastkami i orzeszkami (powinna powstać konsystencja wilgotnego piasku)
Gotową masą wyłożyć tortownicę, uklepać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut
50 g masła utrzeć z cukrem waniliowym i 3/4 puszki kajmaku. Dodać jajka, ser i mąkę.
Całość zmiksować na gładką masę i przełożyć na podpieczony spód z herbatników. Wyrównać wierzch lekko potrząsając tortownicą
Sernik piec ok. 50 minut. Po pół godzinie, jeśli wierzch za bardzo się zrumienił, przykryć folią aluminiową (matową stroną do zewnątrz)
Po wyłączeniu piekarnika ostudzić w nim sernik przy uchylonych drzwiczkach
POLEWA:
1. Pozostałą część kajmaku przełożyć do rondla, dodać mleko i gotować na małym ogniu, aż masa stanie się płynna
2. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę masła, wymieszać
3. Wierzch sernika polać polewą i posypać płatkami migdałowymi uprażonym na suchej patelni
Smacznego!
Nie zapomnij udostępnić przepisu na ten sernik swoim znajomym 🙂
Comments are closed.