Często jesienią mamy ochotę na dania, które nie trzeba długo przygotowywać i żeby nie były ciężkie. Moje dzieci uwielbiają jeść kotleciki mielone , często je dla nich robię , ale staram się zawsze coś w przepisie zmienić.
Zapraszam na przepis na jesienne kotleciki, które zachwycą wszystkich w rodzinie. Są pyszne oraz delikatne, a do tego nie zawierają chleba ani nawet mąki. Kolejnym plusem jest to, że kotleciki z przepisu poniżej upieczesz więc nie zawierają ani grama oleju. Są zdrowe oraz bardzo smaczne.
Z tego przepisu przyrządzisz 12 sztuk kotlecików. Gdy potrzebujesz większej ilości , po prostu zwiększ ilość składników.
LISTA SKŁADNIKÓW NA KOTLECIKI:
-
Mięso z kurczaka -600 gram najlepiej zmielone
-
Jajko
-
Biały ser -80 gram
-
Kapusta biała -200 gram
-
Czosnek w proszku- pół łyżeczki
-
Chmiel suneli- pół łyżeczki
-
Koper
-
Sól oraz pieprz do smaku
W jaki sposób zrobić kotleciki wakacyjne?
1.Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
2.Do miski przenieś zmielone mięso z kurczaka, następnie przypraw solą, pieprzem, czosnkiem oraz chmielem suneli, dokładnie wymieszaj. Umyj, osusz oraz pokrój na małe kawałki kapustę. Dokładnie połącz kapustę z mięsem. Do drugiej miski włóż twaróg oraz jajko.
3.Dokładnie połącz je ze sobą i przenieś do miski z mięsem. Dodaj posiekany koper i wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz.
4.Na formę połóż papier do pieczenia. Z przygotowanej masy zacznij formować kotleciki i układaj je z zachowaniem odległości między nimi. Jak będziesz formować kotleciki, pamiętaj aby dłonie zwilżać wodą. Na pewno łatwej będzie się je formowało.
5.Przygotowane kotleciki włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
6.Gotowe kotleciki koniecznie podawaj z ziemniaczkami oraz ogórkami małosolnymi.
Jak widać danie jest na prawdę banalnie proste. Dzieci bardzo chętnie będą chciały przygotować z wami takie kotleciki. Koniecznie wykorzystaj w ten sposób deszczowe przedpołudnie.
Życzę smacznego!
Comments are closed.