Marchewka Po Koreańsku – Jej smak doda Twoim potrawom specjalnego charakteru.

„Marchewka po koreańsku” to nie tradycyjne koreańskie danie, zostało wymyślone przez koreańskich imigrantów, którzy często robili pikantną sałatkę z kapusty pekińskiej zwaną „kimchi”. Ze względu na trudności w zdobyciu kapusty pekińskiej, zaczęli marynować marchewkę w taki sam sposób i w końcu zastąpiła ona całkowicie kapustę w tym daniu.

 

 

Można podawać pikantną marchewkę po koreańsku jako osobną przekąskę lub dodać ją do różnych sałatek dla dodania ostrości i charakterystycznego smaku kimchi.

 

 

Oto fantastyczny przepis na przygotowanie pikantnej marchewki po koreańsku w domu, aby zawsze mieć ją pod ręką. Aby ją przyrządzić, potrzebujesz tylko specjalnej tarki, na której możesz zetrzeć marchewkę na cienkie paski lub słupki.

 

 

SKŁADNIKI
  • 1 kg marchwi
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki 9% octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g oleju
  • czerwona papryka do smaku
  • 4-6 ząbków czosnku
  • pęczek kolendry (opcjonalnie)
  • szczypta kolendry (opcjonalnie)

 

 

Najpyszniejsza sałatka jaką jadłam. Robię ją praktycznie w każdy weekend —>  Przepis

 

PRZYGOTOWANIE
  1. Obierz i dokładnie umyj marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce na długie paski.

 

2. Posyp cukrem i solą, polej octem i ugniataj rękami (co najmniej 3 minuty), aby marchewka puściła sok.

 

3. Odstaw marchewkę w soku na 15 minut. Dodaj paprykę do smaku i ponownie wymieszaj marchewkę ręką.

 

4. Rozgrzej olej na patelni, nie doprowadzając do wrzenia, polej marchewkę i dobrze wymieszaj.

 

5. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przykryj naczynie i odstaw na 10-15 minut.

 

6. Dodaj szczyptę suszonej kolendry i jeśli nie możesz już się doczekać, zajadaj od razu. Ale najlepsza będzie, jeśli pozwolisz jej przejść smakiem przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie włóż ją do lodówki na kolejne 3-4 godziny.

 

7. Najpyszniejsza marchewka po koreańsku jest gotowa. Smacznego!

 

 

 

Możesz również dodać do marchewki kilka kropli oleju sezamowego i uprażone nasiona sezamu, aby wzbogacić jej smak i aromat. Dodanie świeżej kolendry przed podaniem również poprawi jej smak i doda pikanterii.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!