Dobrodziejstwa suszonej śliwki – Dlaczego powinnaś jeść je codziennie: Ważne dla kobiet po 40 roku życia

Szacuje się, że śliwa domowa znana jest ludziom od 1804 r.  Za jej ojczyznę uważa się Kaukaz, a po świecie rozprzestrzeniła po 1939 r.

Od tego roku śliwa króluje jako jeden z najpopularniejszych owoców. Z jej odkryciem zaczął się też proces suszenia śliwki. Pomimo iż uznaje się, że świeże owoce są zdrowsze, suszona śliwka temu przeczy. Okazuje się bowiem, że jest bogata w szereg wartości odżywczych i jest naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości.

Dobrodziejstwa suszonej śliwki

Suszona śliwka posiada pięciokrotnie więcej witaminy A i siedmiokrotnie więcej błonnika niż świeży owoc. Te popularne bakalie posiadają wyjątkową dużą zawartość żelaza, fosforu, potasu  i wapnia. Do suszenia idealnie nadają się owoce najwyższej jakości, miękkie, giętkie, soczyste.

Gdy suszenie odbywa się prawidłowo, z jednego kilograma śliwek uzyskuje się nawet 250 g bakalii, które są  idealną przekąską dla małych i dużych oraz niezastąpionym składnikiem, deserów, kompotów, dań mięsnych i sałatek.

Zalety suszonych śliwek

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!