Upiecz tak cukinię z kurczakiem serem i pomidorami – kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują. Sprawdzony przepis
Każdy z nas kocha szybkie i proste przekąski na imprezy domowe lub wtedy, gdy wpadają niezapowiedziani goście i ich wizyta się przedłuża. Dzięki kilku składnikom przyrządzisz przekąskę, która zachwyci każdego.
Przekąski z cukinii
Składniki:
- 1.5 kg cukinii;
- 45 ml oleju roślinnego lub oliwy;
- Łyżeczka soli;
- mielona papryka, czarny pieprz (tymianek i inne zioła – do smaku).
Nadzienie:
- 700 g kurczaka;
- 4-5 łyżek oleju lub oliwy
- Cebula;
- 4 ząbki czosnku;
- 2-3 papryki (kolor obojętny);
- 2 pomidory;
- Łyżeczka soli, papryki czerwonej, czarnego pieprzu i tymianku.
Sos:
- Łyżeczka koncentratu pomidorowego lub innej passaty;
- 100 ml wody.
Dodatkowo:
- 3 pomidory;
- 80 g sera (najlepiej cheddar)
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowanie głównego składniku – czyli cukinii. Dokładnie ją umyć, jej końce odetnij. Dla ładniejszego wyglądu, możesz obierać skórkę (co dwa) , tak aby powstał pasek nie obrany i obrany itd. Cukinię pokrój w grubsze krążki, około 2 cm. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, możesz zacząć układać krążki cukiniowe.
W osobnej miseczce przygotuj mieszankę warzyw z olejem/oliwą. Dokładnie wymieszaj i nasmaruj nią każdy krążek cukinii. Tak przygotowane warzywo zapiecz w piekarniku przez około 30 minut w 180 stopniach. W czasie gdy cukinia się piecze, przygotuj resztę składników.
Zacznij od pokrojenia papryki, cebuli i czosnku, pomidorów (najlepiej delikatnie naciąć i polać gorącą wody, w celu pozbycia się skórki. i mięsa.
Cebulę wraz z czosnkiem podsmaż do uzyskania złocistego koloru – dodaj paprykę i podsmaż. Następnie włóż kurczaka – gdy się usmaży dodaj pomidory i dopraw przyprawami. Smaż do momenty aż mięso będzie gotowe a warzywa miękkie.
Gdy krążki z cukinii są gotowe, wyjmij je z piekarnika. Delikatnie wciśnij miąższ do środka. W zrobioną lukę włóż przygotowane nadzienie. Aby ładnie wyglądało na wierzchu poukładaj plasterki pomidorów. Zalej sosem i obsyp startym serem – zapiekaj. Nagrzany do 200 stopni piekarnik i 30 minut powinno wystarczyć abyś spróbował tej znakomitej przekąski.
Comments are closed.