You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Dziś w prosty sposób możemy przywołać obrazy wakacji u babci na wsi, przygotowując to danie we własnym domu. Pieczone ziemniaczki mogą stanowić dodatek do dań mięsnych lub ryby, a także stanowić samodzielny posiłek.
Przygotowania zacząć od nastawienia piekarnika na temperaturę 180-200 stopni. Ziemniaki należy dokładnie umyć. Młode można zostawić w skórce, natomiast starsze można obrać. Większe ziemniaki pokroić na kawałki. Nakłuć ziemniaki widelcem, tak aby przyprawy i czosnek mogły dotrzeć również do środka ziemniaka.
W osobnej misce zrobić marynatę. Wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, oliwę, musztardę, zioła. Polać powstałą marynatą ziemniaki i bardzo dokładnie wymieszać. Każdy ziemniak powinien być obtoczony w marynacie jeszcze zanim trafi do piekarnika.
Comments are closed.