You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Mąkę przesiej, następnie posól i wymieszaj. W mące zrób ręką zagłębienie.
Ziemniaki ugotuj w skórce, następnie po ostudzeniu obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Starte ziemniaki umieść w zagłębieniu w mące. Dodaj rozgniecione drożdże i cukier oraz wlej część z przygotowanej wody. Odstaw na 15 minut. Do składników dodaj ocet i olej i delikatnie wymieszaj całość. Następnie dodaj kminek. Dłońmi wyrób elastyczne ciasto.
Posyp spód i wierzch mąką. Chleb przykryj szmatką i zostaw na godzinę, aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto delikatnie uformuj w wymagany kształt. Tak przygotowany bochenek połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 15 minut. Chleb piecz z funkcją termooobiegu w temperaturze 225°C przez 10 minut, a następnie w temperaturze 190C prze 50 minut.
Comments are closed.