Potrzebujesz tylko paru składników, 15 minut i ciasto waflowe gotowe. Wygląda niesamowicie, smakuje obłędnie

Doskonałe wafle, które będą idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty lub porannej kawy.

W łatwy sposób zachwycisz gości, zapewnisz dzieciom pyszny podwieczorek lub z łatwością zabierzesz do pracy słodką przekąskę!

 

Składniki:

  • 2 duże wafle
  • 350 g dżemu
  • 250 g herbatników (w całości)
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 g mielonych herbatników

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • 50 g białej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • bita śmietana

Przygotowanie:

Wafle smarujemy dżemem i na jednym z nich układamy herbatniki. Do garnka wlewamy 100 ml wody i wsypujemy 100 g cukru. Zawartość garnka gotujemy, cały czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia.

Gdy cukier się rozpuści, dodajemy do niego masło, czekoladę i kakao. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie do przygotowanej masy dodajemy zmielone orzechy i pokruszone herbatniki.

 

Gotową masę rozsmarowujemy na herbatnikach, a następnie układamy kolejną warstwę takich samych herbatników. Na koniec przykrywamy wszystko drugim waflem posmarowanym dżemem.

Na tak przygotowanym deserze stawiamy ciężkie naczynie wypełnione np. dwoma kartonami mleka i wkładamy go do lodówki na ok. 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy polewy do dekoracji.

 

Wkładamy tafelki czekolady do rondla, dodajemy śmietanę i powoli rozpuszczamy czekoladę, cały czas mieszając. Gdy polewa będzie gotowa, smarujemy nią górną powierzchnię wafla.

Na koniec rozpuszczamy gorzką czekoladę wraz z bitą śmietaną i dekorujemy nią wierzch deseru.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!