Zapiekanka ziemniaczana z szynką – Znika z talerzy w mgnieniu oka.

Praktycznie każdy z nas uwielbia ziemniaki. I wielu nie może się oprzeć zapiekankom. Można w łatwy i szybki sposób połączyć ze sobą te dwa ulubione dania. Pyszna zapiekanka z szynką i rozciągającymi się sznurkami stopionego sera!

Trudno wyobrazić sobie kogoś, kto odmówi sobie takiego połączenia. Kusząca uczta!

 

 

SKŁADNIKI
  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1 łyżka słodkiej śmietany
  • 1/2 łyżki mleka
  • 20 plasterków szynki
  • 100 g twardego sera
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 pęczek pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

 

2. Ziemniaki umyj i obierz, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, w tym celu lepiej użyć dobrze naostrzonego noża.

 

3. Ziemniaki będą pieczone w dwóch etapach, ale nie martw się bo pierwszy etap nie zajmuje wiele czasu. Pokrojone plasterki ziemniaków rozłóż na blaszce do pieczenia, polej oliwą z oliwek, posól, popieprz i piecz w piekarniku 10 minut. Ziemniaki będą wtedy miękkie i delikatne.

 

4. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, mleko, gałkę muszkatołową, Posól i popieprz do smaku.

 

5. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i poukładaj plastry na dnie okrągłej formy oraz po jej bokach. Następnie ułóż plastry szynki, posyp startym serem. Powtarzaj układanie warstwa po warstwie a samą górę posyp pozostałym serem.

 

6. Napełnij blaszkę masą jajeczną, przygotowaną wcześniej, ułóż ostatnią warstwę ziemniaków na wierzchu. Piecz w piekarniku przez 40 minut, a następnie zdejmij boki formy. W tej postaci wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez kolejne 10 minut, aż ziemniaki się przypieką.

 

7. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki i pokrój na porcje.

 

Smacznego!

 

Chociaż ziemniaki wydają się banalnym produktem, możesz z niego Przygotować wiele pysznych i oryginalnych potraw, z których domownicy goście będą zachwyceni . Tą pyszną zapiekankę z szynką i serem niestety trudno przypisać potrawom dietetycznym. Ale smak i aromat nie pozwoli ci odmówić sobie takiej przyjemności jedzenia.

 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!