Beczkowe bułeczki – niezwykle szybkie w wykonaniu: 30 min w piekarniku. Chrupiące nawet następnego dnia

Beczkowe bułeczki są niezwykle szybkie w wykonaniu.

Dodatkowo są one chrupiące nawet następnego dnia! Warto wypróbować ten przepis w swojej kuchni.

 

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 1 łyżka cukru – 10 g,
  • 1 szklanka ciepłej wody – 200 ml,
  • 1 łyżeczka soli – 8 g,
  • 1 łyżka suchych drożdży – 10 g,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek – 30 ml,
  • 5 filiżanek mąki – 600 g,
  • mleko,
  • sezam.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, a następnie dodać do niej drożdże wymieszane wraz z wodą, olejem, mlekiem, solą i pozostałą częścią wody.

 

Wyrobić ręcznie ciasto, ugniatając je. Powinno ono kwaśniej około 40 minut, a potem rozprowadzić je olejowanymi rękami.

 

Przygotowane ciasto podzielić na mniejsze części i każdą z nich zwijać w rulon jednocześnie tworząc kształt ślimaka.

 

Gotowe przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić pod ściereczką na ok. 15 min do zakwaszenia.

 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!